Demografi 2016

DEMOGRAPHY

1.Kependudukan

1.1. Laju pertumbuhan penduduk

Pada tahun 2016, jumlah penduduk di Kabupaten Pekalongan tercatat sebanyak 880.092 jiwa yang terdiri dari 437.203 penduduk laki-laki dan 442.889 penduduk perempuan. Jika dibandingkan dengan jumlah penduduk pada tahun 2015, angka ini meningkat sebesar 0,70 persen atau bertambah sebanyak 6.120 jiwa.

Dilihat dari sex rationya yang kurang dari 100, yakni 98,72 maka terlihat penduduk di kabupaten pekalongan selama tahun 2016 lebih banyak kaum perempuannya bila dibandingkan jumlah laki-lakinya.

1.Demography

1.1. Population Growth Rate

In 2016, hte number of people in  Pekalongan Regency recorded as many as   880,092  people,  consist of 437,203 male population and 442,889 female population. When compared with the total population in 2015, this number  increased by 0.70 percent or it increase by 6,120 people.

Judging from the sex ratio is less than 100, which is 98.72 then can be viewed that people in Pekalongan during 2016, more of them is women  than the amount of male.

1.2.  Persebaran  dan  kepadatan

Penduduk

Penyebaran penduduk Kabupaten Pekalongan belum begitu merata. Hal ini terlihat dari angka kepadatan penduduk antar kecamatan yang berbeda cukup signifikan. Angka kepadatan penduduk didapat dari perbandingan antara jumlah penduduk dibandingkan dengan luas wilayahnya.

Pada tahun 2016, kepadatan penduduk Kabupaten Pekalongan mencapai 1.053 jiwa/km2 . Jika dilihat per kecamatan, ada dua kecamatan dengan tingkat kepadatan yang rendah dibandingkan dengan kecamatan lainnya ( dibawah 200 jiwa/km2 ), yakni kecamatan Lebakbarang dan Petungkriono.

Sebaliknya, ada empat kecamatan dengan tingkat kepadatan penduduknya sudah mencapai diatas 4.000 jiwa/km2 yaitu Kedungwuni, Buaran, Wiradesa dan Tirto.

1.2.Distribution  and  Population

Density

Population distribution in Pekalongan Regency is not yet so evenly. This can be seen from the number of population density between different sub-districts is significant. Population density number obtained from the comparison between the total population  to the total area.

In 2016,the population density of Pekalongan Regency  reached 1,053 people/km2. If viewed per sub-district, two sub-district with low  population density compared to other sub-districts ( below 200 inhabitants/km2 ), which is  Lebakbarang and Petungkriono. Instead, there are four sub-districts with a population density has reached over 4,000 people / km2 i.e Kedungwuni, Buaran, Wiradesa and Tirto.

satu

empat